Daedalus Structural Engineering
Los Altos Community Center

Los Altos Community Center

This new 24,500 sf community building features high ceiling multipurpose rooms, meetings rooms, catering kitchen, and dedicated spaces for seniors, teens and the city-run preschool program. The timber framing aesthetic creates inviting gathering spaces with glulam rafters and trusses and cedar trellises exposed throughout the project. Cantilevered steel columns are designed to bridge the many stepped roofs and to meet the more stringent seismic demands. The project is designed to meet a LEED Gold standard and will serve as an emergency shelter. It is currently in construction.

 

Architect | Noll & Tam Architects
Contractor | Gonsalves & Stronck Construction

Ohana Montage Health Facility

Ohana Montage Health Facility

This three-story mass timber and steel hybrid health facility comes with residential care areas, offices, and therapy support spaces. Mass timber is used for the primary framing, establishing a balance between structural function and beauty. Exposed interior timber finishing emulates the oak trees surrounding the facility on this 10-acre site while simultaneously, expansive glazing extends people's connections with the outdoors. Additionally, the optimization of multi-sensory integration and treatment of weather and seasonal changes helps with minimizing the building's carbon footprint. This project is a teaming effort together with the respected structural engineering firm Fast + Epp based out of Vancouver BC.

 

Architect | NBBJ

PCH Headquarters

PCH Headquarters

This existing concrete and masonry warehouse building turned office/shop is a breath of fresh air amongst the industrial neighboring structures. The added features include a green roof and roof deck, a shipping container conference room which cantilevers out from the former loading dock, board-formed concrete entry feature wall, an open conference room with clerestory windows on all sides that bring in natural light, and a feature central stair cantilevered between the main level and upper level. The central stair, whose steel plate railings double as the stringers, is inlaid with glass treads and landings which bring light down to the entry level from the new skylight. The retrofit included strengthening of the existing roof joists with double channel beams hung from perimeter beams and added double channel columns to reduce the span of the existing tapered glulam beams. Roof ties were added at the tops of the heavy walls along with new, interior shear walls, collectors and perimeter footings. Along the open bay side, a new moment frame was fit into place around one bay opening. PCH utilizes the site as a shop and their office headquarters and turned a bare-bones building into a state of the art, modern office and shop while expressing the original structure’s industrial past.

 

Architect | MEM Architects and Peninsula Custom Homes
Contractor | Peninsula Custom Homes

Martis Twist

Martis Twist

This new residence is set into the sloping mountain side in Martis Camp, Lake Tahoe. The project features a sculptural bedroom wing that twists over the main residence which is integrated into the site. The majority of the residence is benched into the hillside while the sculptural bedroom wing flows along the hillside, forming a protected courtyard with views toward the valley below. The project includes a mostly subterranean garage that daylights at the north façade, an at-grade indoor/outdoor living space, and a cantilevered bedroom wing—all oriented downslope to capture the magnificent valley views. The transition from the first to second floor forms an elegant twisted feature that defines the building's exterior appearance. The twist allows the master suite to frame a private view of the wooded preserve.

 

Architect | Verner Architects

Gene Friend Recreation Center

Gene Friend Recreation Center

This new community center in the SOMA district in San Francisco will include gymnasiums, multi-purpose rooms, exercise space, a roof top terrace, and outdoor space. The structure will include an enhanced seismic performance system to serve as an Emergency Staging Site. Located on a site with high liquefaction and shaking potential, the foundation will be a mat slab over very deep auger-cast piers, and the superstructure will include buckling-restrained braced frames. Daedalus developed a proprietary wood waffle roof framing system for the large gymnasium space to create a free-form system with a unique ceiling profile.

 

Architect | WRNS Studio

The Treehouse

The Treehouse

The Treehouse is an art piece floating in the foliage of an expansive yard of a Woodside home. The clients were looking to create a structure that was equally elegant and functional - suitable for yoga and meditation, but also for their children’s summer sleepovers. It is suspended between two forty foot oak trees in the back of the property. Structural support is provided by its slender legs that resemble stilts and give the structure a seemingly vulnerable feel. A curved steel spine runs laterally through the floor and anchors the structure into the hill behind the trees. The entire structure looks vaguely off-kilter, mirroring tree trunks and matching its open build. Its exterior is made up of vertical, naturally-weathering wood boards, incrementally spaced apart to allow the natural world inside and connected together using incremental cables to enable the unique sculped form. Designed in collaboration with Feldman Architects, The Treehouse gracefully melds the structure and the architectural form.

 

Architect | Feldman Architecture

 

 

Palo Alto Traditional

Palo Alto Traditional

This French modern style residence has all the appearances of traditional French vernacular with very refined detailing from the exterior, but inside the home the space opens up to reflect the owner’s more contemporary lifestyle with a large great room/kitchen space and a larger living room space. The great room space also opens to the backyard with two sliding panel doors that together span the full length of the rear facing elevation.

Architect | David Buergler Architects
Contractor | Plemons Construction Company, Inc.

menu